Scurt istoric al brandului Lloyd

In centrul Timisoarei, In Piata Victoriei, se afla cladirea cunsocuta de timisoreni drept Lloyd. Se poate spune ca aici funcţioneaza poate cel mai cunoscut restaurant din centrul orasului.

Palatul a fost construit din fondurile Societatii Lloyd-Timisoara, infiintata de angrosistii de grane din Banat in 1866. Cladirea a fost construita Intre 1910-1912, fiind o lucrare a arhitectului Lipot Baumhorn. Aici avea sa funcţioneze Bursa Agricola a Societaţii Lloyd In timpul baronului Istvan Ambrozy si a directorului societaţii Salamon Sternthal.

In perioada interbelica in cladire se mai afla si sediul clubului Union. La parterul cladirii, arhitectii Leopold Baumhorn si Anton Merbl au proiectat spatiul generos al cafenelei Lloyd, in care lambriurile si mobilierul au fost realizate de mesterii timisoreni din familia Lehman.

Grand cafe Lloyd ofera un loc de conversaţie publicului inteligent. Este aprovizionat cu bauturi de import si ofera Ingheţata si un bufet de prima forţa dar si o priveliste pompoasa, suna o reclama din perioada interbelica.

Zilnic la Lloyd publicul putea sa asculte un concert excelent. Lloydul era o cafenea a marilor negustori si oameni de afaceri si fusese inaugurata la 26 iunie 1926. Pe rand, el s-a aflat in arenda unor restauratori priceputi (Ronay Janos, Kemeny Bela, Meyer Sigmund etc.). Timp de aproape patru decenii, mancarea buna, bauturile fine, cafeaua si muzica excelente i-au purtat renumele si dincolo de hotarele Romaniei.

In 1945, Camera de Comert si Industrie, care o mostenise dupa desfiintarea societatii, a donat-o nou infiintatei Universitati de Vest. In 1948, localul a inceput sa fie administrat de o intreprindere de stat fiind botezat, pe rand, „23 August” si „Bulevard” dar pastrandu-si renumele de cel mai bun local din Timisoara.

Din anul 2000 si-a reluat numele originar, „Lloyd” si in prezent este un restaurant cu 180 de locuri si o terasa cu 80 de locuri, desevit de 10 chelneri, cu o bucatarie excelenta in care specialiatea bucatarului sef este Tournedo Rossinis si File Mignon a la Chef. Restaurant de tinuta, Lloyd tinde sa devina un punct de reper in geografia celor mai renumite localuri europene.